marți, 13 septembrie 2011

Vitosha Varful Negru - Bulgaria

Cel mai frumos lucru din Sofia mi se pare faptul că ai muntele atât de aproape. Nu ai nevoie de mult timp, nu necesită ori pierdute pe DN1 pentru a te bucura de aerul curat de munte. Se poate ajunge pe Vitoșa în doar jumatate de oră. Cum? În atâtea feluri că încă nu am avut timp nici noi să le testăm pe toate.
 Cel mai ușor este să mergeți până la Gondola din Simeonovo (o suburbie a Sofiei). Din păcate ca să ajungeți până aici trebuie să mergeți puțin cu metroul din centru până la stația GM Dimitrov, de unde puteți lua autobuzul 123 (da, chiar acesta este numărul) fix până în fața stației de unde pleacă gondola. Partea bună este că există un bilet special de metrou + autobuz. În Sofia nu există ca în a noastră capitală 2 companii diferite ci una singură. Așa că conf site-ului lor, biletul se numește Two-stage trip ticket (bus/tram/trolleybus and underground train) - valid for 60 minutes -- și costa 1,60 de leva!

Autobuzul are ca stație principală Dârvenița și ca stație terminus Lift Simeonovo. Din păcate nu știu care este traseul zilele acestea, dat fiind că în aceea zonă se fac lucrări la centura Sofiei, așa că e posibil ca acum autobuzul să fie deviat. Oricum din Simeonovo, ajungeți aici la cota 1800, la cabana numită Aleko.

 De la Aleko în sus ce este mai dificil drumul până scăpați de această primă pantă. Apoi deja totul devine o plimbare.
 Și puteți admira și râurile de bolovani, un fenomen tare interesant.
 Sus de tot acolo se vedea destinația noastră finală.
 După cum spuneam, în mare drumul apoi este destul de drept, urcușul fiind deja mult mai lent. Am și văzut mulți bicicliști pe acolo. Așa că pentru amatori există și posibilitatea asta începând din primăvară până toamna când traseul este deschis.
 Punctul terminus al micii excursii. Dacă alegeți această versiune cu urcatul până la Aleko cu gondola, economisiți mult timp și la final vă alegeți cu o excursie grozavă de o jumătate de zi.
 Cabana de pe Vârful Negru (Cerni Vrăh)
 Sofia jos în vale, deja ne aștepta. Priveliștea de care vă puteți bucura de acolo de sus este uimitoare. Sofia arată incredibil!
Pentru a vedea toate tarifele de autobuz și metrou din Sofia, găsiți lista completă pe site-ul sofiatraffic.bg în limba engleză. Plus traseele autobuzelor, stații și mai tot ce vă poate interesa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu